Obezite Tedavisi

Dünya çapında bir salgın olan ve tedavi edilebilir , dahası önlenebilir bir sağlık sorunu olarak görülen obezite ; Tıbbi beslenme,egzersiz , davranış değişikliği , farmakolojik ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir . Obez hastalarda diyet , egzersiz ve davranış değişikliğinin vazgeçilmez olduğu , gerekirse farmakolojik ve cerrahi tedavinin uygulanabileceği ancak morbid obez hastaların tedavisinde başarı için cerrahi tedavinin ilk seçenek olduğu düşünülmektedir .

Obezitede tıbbi beslenme ( diyet ) tedavisi : Obezite tedavisinde kullanılacak diyet kişiye özeldir. Kişinin yaşı,cinsiyeti,alışkanlıkları , biyokimyasal bulgular , bir hastalığın olup olmaması ve obezitenin derecesi diyet düzenini etkiler. Bu nedenle genel bir diyet önerisi vermek son derece sakıncalıdır . Diyet liste halinde hazırlanmadan önce hasta fiziki ve alışkanlıklar açısından irdelenmeli , gerekli formlara kayıt edilmeli , hasta eğitilmeli ve izlenmelidir.Eğitim ve izlem olmayan diyet programlarının uygulanması son derece zordur.

Sıklıkla kullanılan diyetle , hastanın ölçümlerinden elde edilen bazal metabolizma hızına,günlük kalori ihtiyacı eklenerek elde edilen ‘’günlük total enerji ihtiyacından’’ 500,600 kcal daha düşük kalorili beslenmeyle haftalık 450 ila 900gr arasında kilo kaybı sağlanır .

Obezite Diyet   Tedavisinin Amacı

  • Vücut ağırlığını arzu edilen düzeye indirmek  …
  • Kişinin gereksinim gösterdiği tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli ölçüde almasını sağlamak …
  • Yanlış beslenme alışkanlıkları yerine doğru beslenme alışkanlıkları edinilmesini sağlamak …
  • Vücut ağırlığı arzu edilen düzeye geldiğinde ,tekrar ağırlık kazanımını engellemek ve sürekli bu düzeyde tutmak …
Obezitede Egzersiz Tedavisi

Enerji tüketimini arttırmak için uygulanan egzersizin , kilo kaybettirici faydasına ek olarak metabolik fonksiyonlar,solunum,kalp ve damar fonksiyonları üzerine de olumlu etkileri bulunmaktadır.Sadece diyet yapmak yağ dokusu yanında kas dokusu kaybına da neden olur . Kilo kaybı süresince yapılan egzersizle orantılı kas kitlesi korunur . Kilonun korunması için günde 60-90 dakika orta düzeyde egzersiz yapılması yaygın görüştür.

Davranış Değişiklikleri

Davranış tedavisi aşırı yeme eğilimine yol açan çevresel faktörlerin ve yaşam tarzının hasta tarafından tanınmasını ve değiştirilmesini teşvik eder ve obezite tedavisinin olmazsa olmaz ilk basamağıdır.Davranış tedavisiyle atıştırma,televizyon karşısında yeme gibi davranışların düzeltilmesi ,bireyin kendi kendini takip yeteneğinin arttırılması hedeflenir.

Davranışçı tedavinin diyet ve fiziksel aktiviteye ek olarak uygulanması oldukça yararlıdır . Hastanın motivasyonu değerlendirilip obezite tedavi planı hazırlanır . Amaç kilo kaybı oluşturmak ve oluşan düşük kilolu durumu koruyabilmektir . Davranış tedavisi ,yemek alışkanlığını değiştirme , grup terapisi ve çeşitli destek yöntemleriyle takviye edildiğinde çok daha etkili olmaktadır.

Benzer makaleler