Laparoskopik cerrahi nedir ?

CERRAHİ OPERASYONLARDA  HASTALAR  VE  DOKTORLAR  LEHİNE  YEPYENİ UFUKLAR AÇAN HARİKA BİR PENCERE

LAPAROSKOPİ GÖRÜNTÜ VE IŞIK SİSTEMLERİ KULLANILARAK KARIN İÇERSİNİ GÖRÜNÜR VE CERRAHİ  İŞLEM YAPILIR HALE GETİRMEYİ TARİF ETSE DE ,TANIMLANAN SİSTEMLER KARIN DIŞI BÖLGELERDE DE BAŞARI İLE KULLANILMAKTADIR . EN ÖNEMLİ ÖRNEK SKOPİK SİSTEMLE KARIN İÇİNE GİRMEDEN YAPILAN KASIK FITIĞI OPERASYONLARIDIR.

  • Laparoskopik Cerrahi Nedir , Ne Avantaj Sağlar ?

Son on beş  yıl içerisinde ileri teknolojik gelişmelerin tıp alanında, özellikle de cerrahi alanda kullanılmaya başlanması ile “Skopik ,Laparoskopik ,Endoskopik Cerrahi” kavramları çok gelişti. Bu kavramın diğer anlamı ise “Minimal İnvaziv Cerrahi” yani kişiye en az zarar veren operasyonlardır.. Kesinlikle hasta ve cerrahlar lehine olan  bu gelişmeler gerek tıp biliminin, gerekse teknolojinin birbirini daha ileriye taşıması, hızlı gelişmelere neden olmaktadır. Halk arasında, “Kesmeden Cerrahi” veya “Lazer Cerrahisi” olarak isimlendirilen laparoskopik cerrahi, neredeyse tüm göğüs ve karın boşluğu ve halen karın dışı bölgelerin  ameliyatlarında uygulanıyor. Göğüs ve karın duvarında açılan 0.2 veya 1 cm’lik birkaç delikten sokulan mikro-kamera aracılığı ile ameliyatlar ekranda (monitörde) seyredilerek gerçekleştiriliyor.

  • Örnek ; Safra Kesesi Operasyonlarında Laparoskopi ’’ Altın standart ‘’ Oldu

Genel Cerrahinin en çok yapılan operasyonlarından safra kesesi ameliyatında karın duvarında en az 6 cm’lik bir kesi yapılıyordu. Laparoskopik cerrahi ile iki tane 0.5 cm, iki tane 1 cm’lik dört adet kesi açılarak yapılıyor. Hatta bu cerrahi daha da geliştirilerek iğne kalınlığında dört adet delikten (needleoskopik girişimler) müdahaleler de yapılabilir. Aynı anda karaciğer,ana safra yolları,mide dalak gibi operasyon alanında bulunan diğer organlar yaklaşık 4 kat büyütülerek inceleniyor ve tesadüfen tespit edilen ek patolojilere de zaman geçirmeden müdahale edilebiliniyor. Ayrıca sindirim sisteminin ağız veya makat yoluyla incelenmesinde kullanılan endoskopik cihazlar, oldukça gelişerek toplu iğne başı büyüklüğünde, içinde 50 bin fiber band bulunan boyutlara kadar inceltilmiştir. Böylece pankreas bezi kanalları bile gözle incelenebilmektedir.

  • Laparaskopik Cerrahi’nin Avantajları Nelerdir?

Operasyon süreleri daha kısa ,anestezi süresi daha kısa,operasyon sonrası daha az ağrı oluyor. Hasta daha çabuk ayağa kalkıyor ve doğal olarak hastanede yatış süresi kısalıyor. Ayrıca estetik açıdan da çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkıyor. Karın kesisi olmadığı için yara yeri fıtığı riski yok, yara yeri enfeksiyonu ve benzer yara yeri komplikasyonları oldukça az. Karın içi organları daha net ve geniş açıdan değerlendirdiği için ek hastalıkların tespiti kolaylaşıyor.

  • Laparoskopik Cerrahi’yle Hangi Ameliyatlar Yapılıyor?

Karaciğer, akciğer,mide, mide fıtığı, kalın ve ince bağırsak, safra kesesi, böbrek, böbrek üstü bezi, dalak, apandisit, karın duvarı ve kasık fıtıklarında uygulanabiliyor. Bütünüyle teknolojiden faydalanarak gerçekleştirilen bu cerrahi girişimlerin hepsi ülkemizde diğer gelişmiş ülkelerle eş zamanlı olarak uygulanmaktadır

  • Lapaparoskopik Fıtık Ameliyatları ; Altın Standart Olma Yolunda !

 Genel cerrahi operasyonlar içersinde en sık rastlanan operasyonlardan başta kasık fıtığı operasyonları olmak üzere tüm fıtık operasyonları da skopik ameliyatlardaki teknolojik gelişmelerden etkilenip   sıklıkla yapılır hale gelmiştir. Karın zarının dışından yapılan TEPP ve karın boşluğuna girilerek yapılan TAPP operasyonları direk görüş altında fıtık kesesini bulmayı,onarmayı  ve tekrar fıtık oluşumunu engellemek amacıyla ilgili bölgeye yama uygulamasını olası hale getirmiştir.

  • Laparoskopik Kolon ve Rektum Ameliyatları ;

İyi huylu kalın bağırsak ve rektum hastalıklarında uzun yıllardır kullanılan laparoskopik cerrahi artık günümüzde kalın bağırsak kanserlerinde de uygulanmaya başlamıştır. Ameliyat sonuçları açısından açık cerrahi ile arasında fark görülmezken laparoskopik cerrahinin tüm üstünlükleri söz konusudur. Karın duvarında açılan 5 veya 6 adet trokar (delik) girişi ile ameliyat yapılmakta ve barsak devamlılığı yine karın içinde stapler denilen bir çeşit otomatik dikiş makineleri ile gerçekleştirilmektedir.

  • Laparoskopik Hiatal Fıtık ( Mide Fıtığı) ve Reflü Özefagus (GERD ) Cerrahisi

Oldukça sık rastlanan bir durumdur. Mide fıtığı ile birlikte olabildiği gibi tek başına reflü hastalığı da görülür. Mide asiti , yemek borusu alt ucundaki bozukluktan dolayı yemek borusuna geçerek tahribat yapmaktadır. Günümüzde cerrahi tedavisinde laparoskopik olarak tedavi edilmeleri ‘altın standart’  kabul edilmektedir. 5 adet trokar ile karın duvarından girilerek gerek mide fıtığı gerekse reflü uygulanan laparoskopik teknik ile önlenmektedir.

  • Laparoskopinin Acil Cerrahi Değerlendirmede Fonksiyonları ;

Gerek karına yönelik yaralanmalarda gerekse yaralanma dışı akut karın durumunda yapılması planlanan ameliyatın tespiti,uygulanacak karın kesisi ,gerekli durumlarda bir veya birkaç gün sonra karın içi organların yeniden değerlendirilmesi gibi özel avantajların yanında çoğu kez ameliyatlar direkt olarak laporoskopik olarak yapılabilmektedir. Yaralanmanın ,boyutu ,yaygınlığı,karın içi organların yaralanmadan ne ölçüde etkilendiği bu metodla incelenir. diyafragma tamiri, batın ön duvarı tamiri,mediasten değerlendirmesi gibi açık cerrahi için bile zor olan müdahaleler başarı ile yapılabilmektedir.

  • Laparoskopik Splenektomi (Dalak Ameliyatı)

Dalağın cerrahi hastalıklarında 3 veya 4 adet trokar girişi ile dalak laparoskopik olarak alınabilmektedir. Özel laparoskopik cihazları ile yerinden ayrılan dalak karın içinde bir torbaya alınmakta ve bu torba içinde parçalandıktan sonra karın duvarında açılmış olan 1 cm lik trokar deliğinden emilerek karın dışına alınmaktadır.

  • Laparoskopik Appendektomi (Akut appendisit)

Karın duvarı sağ alt bölümünde açılan bir adet 1 cm ve 2 adet 0.5 cm lik üç adet girişten appendisit ,çoğu kez hiç kanama olmadan bağlarından ayrılır ,kökü bağlanır,kesilerek torba içine alınıp karın dışına 1 cm lik delikten çıkartılmaktadır.Güvenli ve yeterli karın içi değerlendirme yapılır,Enfeksiyon ürünleri karın dışına aspire edilir,ek kesi yapılmadan karın içine dren konulabilinir.

  • Robotik Cerrahi ile Laparoskopi İlişkisi;

Laparoskopi robotik cerrahi ile entegre edilerek daha ileri teknolojik boyuta getirilebilinir.Robotik sistemlerin cerrahi alanda kullanımı robot kollarının laparoskopik aletler yardımı ile karın içine yönlendirilmesi  ile olmaktadır.

 

 

Benzer makaleler