Reflü Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır ?

Mide içeriğinin ağıza gelmesi, yutma güçlüğü, öksürük krizleri sık görülen diğer reflü  belirtilerdir. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkar. Önceki bölümlerde ayrıntılı olarak incelenen şikayetler hastayı çok olumsuz etkiler ve hastalar reflü tedavisine bir an önce ulaşmayı amaçlar.

Hastaların ilettiği ayrıntılı hikayelerini  reflü tedavisine başlamak için yeterli bir sebep olarak görebiliriz. Tanı koymak veya hastalığın şiddetini belirlemek için endoskopi, pH ölçümü, kontrastlı grafiler, manometrik çalışmalar yapılır.

Reflü tedavisinde ilk aşama , yaşam tarzında değişiklik yapmaktır. Birçok insan, yaşam tarzında değişiklik yaparak veya ilaçlarla reflüyü kontrol altında tutabilirken bazı hastalarda ise cerrahi müdahale tanı konduktan sonra ilk başvurulması gereken tedavi seçeneğidir. Reflü tedavisinde ilk aşama genellikle mide asidini azaltan  ilaçlar ve yaşam tarzında değişiklikler ve diyet ile yapılır. Obezite karın içi basıncını arttırdığı için  hasta, fazla kilolarından kurtulmalı, sigarayı bırakmalı, dar kıyafetler giymemeli, yağlı yemeklerden veya kızartmalardan,  domates salçasından, alkolden, çikolatadan,  soğan ve sarımsaktan, kahveden uzak durmalıdır.

Reflü tedavisinde reflü testlerinin de yeri çok önemlidir. Doktorunuz  reflü tanısını koyarken bulguların gerçekten reflüden olup olmadığını çok özenli biçimde incelemek durumundadır.

Reflü Tedavi Edilmezse Hastayı Neler BeklerEğer reflü tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlarla seyredebilir. Örneğin yemek borusunda darlık, kanama ve mukozada prekanseröz (kanser öncesi ) birtakım değişikliklere (Barrett özefagus) neden olabilir. Sizi ve doktorunuzu uyarması gereken semptomlar şunlardır; Yutma güçlüğü (disfaji), kanama ,boğulma hissi, öksürük, ses kısıklığı ,kilo kaybı.

Reflü Ameliyatı : Günümüzde reflü ameliyatları etkili bir şekilde yaygın olarak yapılmaktadır.  Reflü ilaçlarının kullanımının işe yaramadığı durumlarda,  yıllarca süren ilaç tedavisini tercih etmeyenlerde; reflüyle birlikte ilerlemiş mide fıtığı bulunanlarda reflü ameliyatı tercih edilebilir. En sık yapılan reflü ameliyatı ise Nissen fundoplikasyon olup, bu ameliyatta yemek borusunun mideyle buluştuğu yerdeki kapak sistemi güçlendirilir. Bu sırada mide fıtığı da onarılır. Nissen fundoplikasyon altın standart olarak laparoskopik (kapalı)  yapılan, reflüye karşı en etkili ameliyattır. Tam endikasyonla ve iyi teknik uygulanarak yapılan Nissen fundoplikasyon ve krus tamiri vakalarında hasta memnuniyeti %90 lardadır. Gaz şikayetinin artması ise en  sık rastlanan ameliyat sonrası bulgudur.

Reflü Diyeti Nasıl Yapılır ?  Her insanın duyarlılığı farklı olduğundan, hastanın fark ettiği tetikleyici gıdadan uzak kalması reflü diyeti için en iyi seçenektir. Reflü diyeti sırasında küçük lokmalarla beslenmek ve yemekten hemen sonra uyunmamak ‘’reflüye ne iyi gelir’’ sorusunun da cevabıdır.  Uzanmak veya uyumak için yemeğin üzerinden en az  4   saat geçmelidir. Reflü diyeti sırasında uyurken belden üst kısmın daha yukarda olması yerçekimi ile reflünün oluşmasını engelleyebilir. Özellikle gece reflüsü olanlar buna dikkat edilmelidir. Baş altına konan yüksek yastıkların reflüye faydası yoktur. Bel kısmından itibaren yüksekte olacak şekilde ayarlanan yataklar da reflüye iyi gelebilir.

İlaç Tedavisi : Gastroözefageal reflü hastalığının organik bir sebebi vardır. Genelde sadece yaşam tarzı değişikliği ile önlenemez gastroözefageal reflü hastalığında ilaç tedavisi çok önemli bir yer tutar. Medikal tedavide yer alan anti asit grubu reflü ilaçları yemek borusunu koruyarak ve mide asiditesini azaltarak tedaviye yardımcı olurlar. Reflü ilaçlarının kullanımında dikkat etmeniz gereken şey ise mutlaka doktor kontrolünde alınması gerektiğidir.  Mide asidini bastıran H2 blokerleri ve proton pompa inhibitörleri gibi reflü ilaçları da doktorunuzun öngöreceği dozlarda kullanılmalıdır. İlaç tedavisi ile hastaların çoğunda gastroözefageal reflü hastalığının bulguları azaltılabilir. Reflü ilaçlarının yanı sıra asidin yemek borusundan mideye aşağı doğru geçişini kolaylaştıran Prokinetik ilaçlar da tedavide yer alırlar. Eğer reflü şikayetleri ilaç tedavisi ile azalmıyorsa ya da kanama, Barrett, darlık gibi komplikasyonlar varsa cerrahi tekniklerden faydalanılabilir. Cerrahi teknikler asit reflüsünü önleyen yemek borusu ve mide arasındaki doğal bariyerleri düzeltirler.

Benzer makaleler